mandag 21. mars 2011

Kia Ora!

Vi har nå forlatt sør-øya med alle sine spisse fjell og dramatiske fjorder og entret en verden av vulkaner, varme kilder og geysirer. Hovedstaden, Wellington, fikk vi sett svært lite av før vi satte nesa mot den sørlige halvkules største innsjø, Lake Taupo. Denne innsjøen var en gang en kjempevulkan som hadde det største utbruddet i historien et par hundre år etter kristus.

Fra Taupo er veien kort til Tangariro nasjonalpark, hjemmet til Mt Doom fra Ringenes Herre. Her går turen som har blitt stemt frem som New Zealands beste dagstur, the Tangariro Crossing. Rundt halv 5 ble vi hentet av bussen som tok oss med til begynnelsen av løypa 1150 meter over havet. Hele Løypa er på ca 2 mil og opp Mt. Ngauruhoe aka Mt. Doom kommer i tilegg. Det hele virket som en helt grei løype til vi kom til roten av Ngauruhoe fjellet. Her begynte vinkelen å nærme seg 45 grader og bunnen var stein oppå grus oppå sand oppå fjell. Tolmodigheten og fysikken ble testet på vei opp mot den 2291 meter høye vulkanen da det ble mye klatring og vi omtrent skled ned like langt som vi hadde klatret opp.

Endelig på toppen kunne vi nyte en fantastisk og unik utsikt over hele nasjonalparken med alle sine høye vulkaner og dype krater. Veien ned skulle vise seg å ikke være stort lettere enn veien opp. Uten solid grunn under bena kunne vi ikke annet enn å prøve å holde oss på bena mens vi skled nedover skråningen på småstein og grus. Martin fant en teknikk som så ut til å fungere mens Ellen til stadighet lot rompa ta en nærmere kikk på de vulkanske steinene.

Resten av turen gikk hakket bedre og slitne og oppskrapne kom vi tilbake til Taupo rundt kl 18. Vi var forresten max heldige med været, solen skinte hele turen og vinden holdt svetten (nesten) unna.

Nå har vi kommet til byen Rotorua som er mekka for geysirer og kokende gjørme (det stinker svovel av hele byen!) og Maorikulturens vugge. Det virker som alle her er i NZ lever i harmoni med hverandre og at maorikulturen blir holdt i livet av de hvite så vel som maoriene. I går kveld fikk vi være med til en maorilandsby (bygget opp slik maoriene levde før) og lære litt om deres skikker som dans, trening, tatovering og mye annet spennende. Vi fikk også smake tradisjonell mat laget på varme steiner gravd ned i jorda.


Kokende gjørme



Emerald Lakes




Red Crater




Ellen med utsikt over Tangariro National Park




Martin på kanten av krateret



Martin på vei opp



Mt. Ngauruhoe aka Mt. Doom



Maten vi fikk servert laget under jorda



En maori med tradisjonelle tatoveringer i ansiktet og den velkjente poseringen med tunga stikkende ut av halsen og øynene omtrent poppende ut av hodet



Med dette sier vi farvel til kiwiene og New Zealand for denne gang og setter snuta mot LA!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar